Dit is wat je moet antwoorden op de sollicitatievraag: 'Waarom moeten we jou kiezen?'

Nooit meer met je mond vol tanden... Dit is het allerbeste antwoord!

 

"Waarom moeten we jou aannemen?"

 

Het is de klassieke vraag in een sollicitatiegesprek, maar tegelijkertijd een vraag die vaak niet goed beantwoord wordt. Veelvoorkomende antwoorden zijn:

-"Je zou mij aan moeten nemen, omdat ik een echte teamspeler ben"

-"Omdat ik een harde werker ben"

-"Omdat de baan me heel interessant lijkt"

 

Waarom deze antwoorden niet goed (genoeg) zijn? Het antwoord op de vraag moet hetgeen zijn dat jou onderscheidt van de rest. De bovenstaande antwoorden doen dat niet. In ieder geval niet voldoende. Carrière-expert Lynn Taylor vertelt aan Business Insider UK dat het antwoord moet passen bij de zoektocht van het bedrijf. Zij hebben iets nodig en jij kunt het ze bieden. Iets als: "Je hebt X nodig en ik ben de beste persoon voor de baan vanwege Y."

Advertisement - Continue Reading Below

Het antwoord:

 

Het ultieme antwoord op de vraag "Waarom zouden we jou moeten aannemen?" is helaas geen hapklare zin die je altijd kunt gebruiken. Elk bedrijf, elke functie en elke vacature is namelijk weer anders. Dat betekent dat het antwoord op de vraag dus nooit hetzelfde kan zijn en dat wij de vraag helaas niet voor jou kunnen beantwoorden. Je zult zelf je eigen antwoord op de vraag moeten geven, maar daar kunnen we je wel bij helpen.

Het ultieme antwoord op de vraag bestaat uit twee onderdelen:
  1. Het deel waarin jij jezelf onderscheidt van anderen (waar liggen jouw talenten?)
  2. Het deel waarin je een koppeling maakt tussen de genoemde punten uit onderdeel 1 en de functie waarop je solliciteert

Zo overtuig je ze er niet alleen van dat je een veilige keuze bent met weinig risico's, maar ook dat je een goede keuze bent. Kom maar door met die droombaan!

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0