Klaar met studeren? Zo regel je in 5 stappen je droombaan

Vaak wordt ons verteld dat je eerst jaren moet zwoegen en ervaring opdoen voordat je je droombaan kunt veroveren. Toch hoeft dit niet de norm te zijn.

De laatste maanden van het schooljaar zijn aangebroken. Dit is het moment waarop de meeste afstuderende studenten te maken krijgen met een flinke dosis stress. Je moet je scriptie schrijven, je laatste vakken afronden en je weekenden spendeer je in de bibliotheek. Als je dan denkt aan het hele sollicitatieproces wat hierna begint, krijg je spontaan haaruitval. Toch hoef je je niet zo zorgen te maken om dat laatste, zo lang je het maar goed aanpakt. Met deze vijf stappen zorg je eruit springt bij je toekomstige werkgever.

 

1. Zorg ervoor dat je iets unieks op je CV hebt staan

Iedereen heeft wel eens een horecabaan gehad, maar niet iedereen heeft vrijwilligerswerk in India gedaan, een succesvolle blog van de grond gekregen, een unieke stage gedaan of is naar Zwitserland gelopen voor een goed doel. Zorg er dus vooral voor dat je iets kunt vertellen waardoor men je zal onthouden en interessant zal vinden. Iets waarvan je zelf gegarandeerd bent gegroeid.

 

2. Neem je social media onder de loep

Misschien is je toekomstige werkgever niet zo onder de indruk van die feestende foto van jou als dat je zelf bent. Vooral posts of tweets waarin je overduidelijk boos bent, allesbehalve nuchter bent of simpelweg minder goed overkomt kun je beter even naar het prullenbakje verplaatsen. Onderschat nooit de grote kans dat je (toekomstige) werkgever je social media gaat stalken om je beter te leren kennen.

 

3. Het is tijd voor een opfrisbeurt van je LinkedIn

Het is nooit te vroeg om aan LinkedIn te beginnen, en al helemaal vanaf je 18de. Het is niet alleen een handig medium om te socialiseren, het is ook nog eens dé plek waar werkgevers op zoek gaan naar nieuwe werknemers. Vul daarom zo veel mogelijk informatie in op je profiel en denk hierbij ook aan het toevoegen van je vaardigheden en talen. Side note: dat je op je zestiende gedurende drie maanden op je buurmeisje hebt gepast, mag je wel weglaten.

 

4. Schakel (semi-)professionele hulp in voor je CV

Een amateuristische CV laat meteen zien dat je geen idee hebt hoe het werkt in de echte wereld. Het is daarom mega belangrijk dat je hier niet te klakkeloos mee omgaat. Zie het inschakelen van een professional (of in ieder geval een sterke spellingchecker) dus vooral als een investering. Zo weet je meteen ook hoe het werkt in de toekomst en kom je ook zelf professioneel over.

 

5. Netwerken, netwerken, netwerken

Helaas kom je er meestal niet als je gewoon alleen maar goed bent in wat je doet. Het is in de huidige maatschappij belangrijk dat je mensen kent die je verder kunnen helpen. Connecties zijn daarom ontzettend belangrijk als je je droombaan wilt scoren. Begin dus vooral over je droombaan tijdens feestjes of events. Wie weet kent iemand wel iemand voor je.