In vijf stappen een goede en sterke motivatiebrief!

Een motivatiebrief is anders dan een sollicitatiebrief. In een sollicitatiebrief bespreek en benadruk je je cv, maar in een motivatiebrief ligt de nadruk op waarom jij geschikt bent voor je gevonden droom baan, opleiding of stage! 

Het gaat in een motivatiebrief om wie jij bent en wat jij kan bijdragen aan de organisatie en waarom jij de baan graag wilt hebben en waarom deze op jou lijf geschreven is. 

Maar hoe schrijf je precies een motivatiebrief? Volg deze vijf stappen en jou brief kan niet meer stuk!

 

De inleiding

Bij het schrijven van de inleiding moet je op een aantal zaken letten: je moet duidelijk zijn, opvallen en jouw persoonlijkheid laten doorschemeren. Dat doe je met deze twee stappen.

 

 

1. Maak direct je doel duidelijk

 

De lezer moet direct weten waarom jij de brief geschreven hebt. Zorg daarom dat het doel van jouw motivatiebrief in de inleiding al aan bod komt.

- Deze motivatiebrief schrijf ik omdat ik graag wil laten zien hoe goed ik bij deze droomfunctie als Communicatiemedewerker pas.

- Via deze brief wil ik mijn motivatie voor de functie Sales Assistent benadrukken.

 

 

2. Maak het in de eerste alinea al persoonlijk

 

Voor sommige vacatures ontvangen bedrijven honderden motivatiebrieven. Dit kan betekenen dat niet elke brief uitvoerig wordt gelezen. Het is dus belangrijk dat jij hier al opvalt tussen de rest. Zorg er daarom voor dat de lezer in de inleiding al een goed beeld van jou heeft.

- Bij dezen deel ik mijn motivatie voor de functie van junior banketbakker, omdat ik als klein kindje al koekjes en taartjes bakte voor mijn hele familie. Ook nu sta ik elk weekend in de keuken om allerlei lekkere dingen te maken voor mijn vrienden en vriendinnen.

- Mijn interesse in online marketing begon tijdens de ontwikkeling van mijn eigen website, deze liep zo goed dat ik een baan aangeboden kreeg bij bedrijf X. Ik heb daar zo veel geleerd dat het steeds meer ging kriebelen om mij te verdiepen in SEO en content marketing. Daarom solliciteer ik via deze weg op de functie van Content Manager.

- Ik solliciteer voor de functie van Event Assistent, omdat ik tijdens mijn studie events organiseerde voor de studievereniging. Als ik terugkijk op mijn jaren op het hbo, heb ik het meeste plezier beleefd aan het bedenken en organiseren van uitjes, borrels en buitenlandse reizen.

 

 

Middenstuk

 

In het middenstuk van de motivatiebrief ga je dieper in op jouw persoonlijkheid, wat jij precies meebrengt naar de organisatie en wat je ambities zijn. Het is daarom belangrijk om jezelf eerst kort voor te stellen en je persoonlijkheid te omschrijven.

 

 

3. Stel jezelf kort voor

 

In deze alinea ga je in op je opleiding, je werkervaring en je persoonlijke eigenschappen. Probeer hier feitelijk te zijn, zonder je cv op te dreunen. Het helpt als je voorbeelden geeft van de dingen die je hier noemt.

- Ik zit nu in het derde jaar Maatschappelijke Zorg aan het ROC, heb tijdens de afgelopen twee zomers gewerkt in het bejaardenhuis bij mij in het dorp en ben maatje voor een allochtone vrouw die nog niet goed Nederlands spreekt. Met plezier ga ik in gesprek met de oudere mensen, omdat ik zo veel van hen kan leren en met ze kan lachen.

- In 2011 begon ik, na mijn opleiding HRM, als resourcer bij bedrijf A en maakte na twee jaar de stap naar bedrijf B om daar als recruiter aan de slag te gaan. Hier ben ik driemaal werknemer van de maand geweest en heb ik bijna iedere incentive gewonnen.

 

 

4. Maak een koppeling met de eisen in de vacature

 

Lees de vacature nog eens goed door en maak een lijstje van alle functie-eisen en persoonlijkheid-eisen die daar in benoemd worden. Benoem in de motivatiebrief alles dat betrekking heeft op jou en onderbouw dit met voorbeelden.

- Tijdens mijn reis van één jaar door Azië heb ik geleerd aan te pakken, altijd rustig te blijven in stressvolle situaties en van elke dag te genieten. In Azië komen bussen niet altijd op tijd, worden hostels overboekt en is het soms een hele opgave om de straat over te steken. Hier ben ik meer ontspannen geworden, maar heb ook geleerd je voor te bereiden om tegenslagen.

- Bij bedrijf C pakte ik naast mijn ontwikkelwerkzaamheden scrumtaken over van de scrummaster bij diens afwezigheid. Hierdoor ben ik in staat overzichtelijk te werken, kan ik makkelijk knopen doorhakken en heb ik geleerd een toekomstvisie te hebben én deze na te leven.

 

 

5. Waar wil je heen en wat wil je nog leren?

 

Benoem ook je ambities. Wat wil je zoal leren in de functie of tijdens de stage? Schroom niet om te vertellen waar jij beter in wilt worden, zolang je maar goed onderbouwt waarom.

- Ik hoop meer te leren over ondernemerschap in de horeca, omdat ik in de toekomst graag een eigen website wil bouwen gericht op wijnen.

- Na zes jaar ervaring in projectmanagement heb ik veel ervaring in het begeleiden van projecten, op operationeel en financieel vlak. Ik zou het interessant vinden om meer te leren over algemeen werknemersmanagement: het aansturen van personeel, inclusief voortgang- en functioneringsgesprekken.

- Tijdens de stage wil ik meer leren over de anatomie van dieren, omdat ik na mijn havo wil beginnen aan de opleiding Dierenartsassistent.

 

 

Slot en afsluiting

 

In het slot sluit je de brief netjes af en bedank je de lezer voor zijn of haar tijd. 

 

- Bedankt voor uw tijd.

Met vriendelijke groet,

Bas Vinken

 

 

 

Nog wat extra schrijftips

 

- Schrijf eerst globaal op wat er in de motivatiebrief moet komen te staan (zelf schrijf ik vaak eerst steekwoorden met pen en papier om er later op de PC een geheel van te maken),

- Check de spelling (meer dan één keer!),

- Lees je brief hardop voor,

- Laat je brief checken door iemand anders,

- Lees de motivatiebrief een dag later nog eens door.

 

 

Succes!

Reactie schrijven

Commentaren: 0