Top 10 meest gemaakte sollicitatieblunders

Een foutje maken tijdens je sollicitatie kan gebeuren. Een grote fout, oftewel een blunder is natuurlijk wat anders. Wil je zeker weten dat jij geen sollicitatieblunders maakt tijdens het gesprek? Bekijk onze top 10 dan even en zorg ervoor dat jij deze fouten vermijdt.

 

1. Te laat komen, of juist veels te vroeg

Als je te laat komt, maak je niet zo’n goede eerste indruk. Maar ook veels te vroeg komen kan verkeerd worden opgevat. Probeer daarom altijd rond 5 tot 10 minuten van tevoren aanwezig te zijn. Ben je toch te vroeg? Wacht dan even ergens anders tot het bijna tijd is.

 

2. Slechte voorbereiding

Een van de sollicitatieblunders bestaat uit een slechte voorbereiding. Het komt ongeïnteresseerd over als je weinig weet over het bedrijf en de functie waar je naar solliciteert. Bereid daarom je sollicitatiegesprek goed voor en schrijf desnoods wat vragen op papier van te voren!

 

 

3. Verkeerd imago op internet en Social Media

Zorg ervoor dat je online opvalt met de juiste informatie over jou. Google je naam en check je Social Media profielen grondig en kijk ook wat voor foto's er verschijnen. Je wilt niet dat je aanstaande manager weet hoe jij eruit ziet in bikini met 3 cocktails in je hand op het oooo zo leuke strand op je laatste vriendinnen vakantie.

 

4. Negatief over je werk praten

Misschien klinkt dit niet als een van de sollicitatieblunders, maar dat is het toch echt wel. Door negatief te praten over je vorige werkgever en collega’s kom je erg onprofessioneel over. Daarbij zal de werkgever zich afvragen of je dat ook gaat doen over je nieuwe baan. 

 

5. De ander niet aan het woord laten

Laat merken dat je luistert en laat je gesprekspartner uitpraten. Val hem of haar niet in de rede en zorg dat je niet de hele tijd aan het woord bent. Geef de werkgever genoeg ruimte om vragen te stellen over wat je vertelt. 

 

6. Vragen onbeantwoord laten

Laat geen vragen zomaar onbeantwoord. Begrijp je een vraag niet helemaal, vraag dan om verduidelijking. Is een vraag te persoonlijk? Informeer in dat geval netjes naar de reden voor deze vraag. Besluit je dan alsnog dat je de vraag niet wilt beantwoorden, leg de reden dan rustig uit.. 

 

7. Nonchalant zijn

Ga niet onderuitgezakt in je stoel zitten of je tijdens het gesprek uitrekken. Het is goed als je je op je gemak voelt, maar blijf wel serieus. Zorg ervoor dat je voor je het gebouw betreedt, geen kauwgom meer in je mond hebt. Kauwgom kauwen tijdens het gesprek staat zeer ongeïnteresseerd.

 

8. Klagen

Klagen over het zoeken van een baan komt niet goed over. De werkgever kan hierbij denken dat je snel bij de pakken neer gaat zitten. Je snapt wel dat dit geen positieve eigenschap is voor een toekomstige werknemer.

 

9. Je gesprekspartner verleiden

Door je sexy te kleden of te flirten met je gesprekspartner, krijg je geen nieuwe baan. De werkgever denkt eerder dat je op die manier je gebrek aan kennis probeert te verbloemen.

 

10. Onverzorgd uiterlijk

De laatste uit de rij van sollicitatieblunders gaat over je uiterlijk. Zorg dat je er netjes en fris uitziet op het gesprek. Denk hierbij aan nette kleding en een verzorgd uiterlijk. Ook een lekker geurtje is altijd erg belangrijk!