Kun je maar geen baan vinden? Deze 9 dingen geven je CV een flinke boost!

Gat in je CV, weg ermee! 

De banenmarkt is soms harteloos en wreed. Het is een lastige wereld, maar we weten gelukkig wel hoe je je CV kunt verbeteren om die droombaan aan de haak te slaan !

 

Als je net klaar bent met je studie, is het nog wel eens lastig om meteen een leuke en toffe baan te vinden. Je krijgt al snel te horen dat je te weinig werkervaring hebt of dat er net een andere kandidaat is met meer en betere werkervaring. Gelukkig bestaan er genoeg manieren waarmee je je CV die ene extra boost kunt geven..

 1. Doe vrijwilligerswerk

Vooral vrijwilligerswerk buiten Nederland doet het goed op je CV. Het laat zien dat je verschillende plekken van de wereld hebt gezien en dat je kennis hebt over belangrijke zaken zoals bijvoorbeeld armoede of simpelweg het helpen van anderen. Bovendien laat het zien dat je sympathiek bent en hard kunt werken.

 

2. Ga reizen (en dan bedoelen we niet een weekje strandhangen)

Waarschijnlijk zul je eerst een baantje moeten nemen dat onder je niveau of specialisatie ligt, maar dit geeft je wel de kans om een beetje te sparen voor een interessante reis – geen vakantie. Ook als je wat minder geld hebt, kun je tijdens je reis gaan werken op lokale plekken, zoals een boerderij, om zo steeds weer geld te verdienen om verder te reizen. Alles dat je leven interessanter maakt, zal je ook interessanter maken voor een werkgever.

 

 3. Ga op zoek naar specifieke cursussen

Misschien denk je dat je klaar bent met leren nadat je bent afgestudeerd, maar dit is vrijwel nooit het geval. Wellicht heb je tijdens een sollicitatie te horen gekregen dat je bepaalde kennis mist. Die kun je vervolgens opdoen met een cursus. Alleen al het feit dat je een extra cursus hebt gevolgd, laat zien dat je graag wil leren en groeien.

 

4. Ga bij een beroepsorganisatie

Je kunt het misschien al wel raden, maar dit is een groepje mensen die dezelfde soort opleiding hebben gedaan. Ze schuilen zich onder een beroepsnaam zoals ‘advocaten’, ‘economen’, ‘architecten’, enzovoorts. Het staat altijd goed op je CV wanneer je weet tot welke beroepsgroep je behoort. 

 

5. Verdien meer diploma’s

Je zwemdiploma telt helaas niet mee op de banenmarkt. Wat wél goed werkt, zijn diploma’s waarmee je laat zien dat je een hoog niveau hebt van een taal zoals Engels, Frans of Spaans. Je hoeft niet meteen een tweede studie te gaan doen, maar jezelf bijscholen door meer diploma’s te halen helpt altijd.

 

6. Sla aan het publiceren

Start een blog waarin je artikelen schrijft over de onderwerpen waarin jij later een baan wilt vinden, of kijk of je ergens een gastcolumn voor kunt schrijven over jouw ervaringen hiermee. Ook kun je, als je een academisch niveau hebt, proberen om onderzoeken te doen en die te publiceren. Op deze manier kun je iets echt laten zien van je werk tijdens een sollicitatie.

 

7. Heb meer documenten klaarliggen dan alleen een motivatiebrief en CV

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een mooi portfolio van je werk samenstelt dat je mee kunt sturen met je brief en CV. Ook aanbevelingsbrieven van je stageplekken of oude werkgevers doen het altijd goed. Op deze manier zul je sneller worden onthouden en wordt het meteen iets persoonlijker. 

 

8. Maak je eigen website

Zoals eerder genoemd; een eigen blog voor je artikelen is altijd een top idee. Maar je kunt ook een website maken waar je al je andere werk laat zien. Vooral als je in de creatieve sector werkt, is het handig om een professionele website te hebben inclusief contactpagina en voorbeelden van je kunnen.

 

9. En boven alles: je bent nooit te laat of oud voor een stage

Het klinkt misschien een tikje demotiverend om na je afstuderen te moeten gaan werken zonder er echt voor betaald te krijgen, maar als je nog helemaal geen praktische werkervaring hebt is het toch heel belangrijk om deze eerst op te doen. Ga vooral ook op zoek naar startups; des te jonger het bedrijf, des te groter de kans dat je wordt aangenomen. Bewijs jezelf! Er bestaan daarnaast ook stages in het buitenland die je levenskosten en accommodatie vergoeden!

 

 

De laatste tip, geef nooit op en raak niet gedemotiveerd!

Ik hoop dat ik jullie wat aan mijn tips hebben, een fijn weekend toegewenst!

 

Xx liefs,

MarieLouise


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Yvonne Kasanwidjojo (vrijdag, 09 november 2018 07:41)

    Beste MarieLouise,
    Bedankt voor uw ideeën maar ik ben geen schoolverlater. Ben 62 jaar en sinds 2 jaar werkloos en ben nog steeds opzoek naar een vaste baan. Heeft u daar ideeën voor mij? Bedankt!