Werk en Inkomen, wat verandert er in 2017?

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent veranderingen in wetten, regels en rechten. Ook in het werk en inkomen zijn er vanaf 1 januari enkele veranderingen doorgevoerd. Welke dat precies zijn? Lees het hieronder.

Minimumloon omhoog & volledig

Goed nieuws voor het minimumloon, dat is vanaf 1 januari omhoog gegaan! Een leuk extra zakcentje voor de minimale lonen. Hieronder zie je een overzicht van de minimum lonen van 2017.

 

Vanaf 1 janauri 2017 betalen werkgevers het volledige minimumloon. Er worden geen constructies zoals in het verleden meer toegestaan, waarbij werkgevers minder dan het hele minimumloon konden uitkeren, door bijvoorbeeld het inhouden van maaltijdkosten of verzekeringspremies op het loon. 

 

Transitievergoeding en bijstand

De transitievergoeding gaat omhoog naar maximaal 77.000 euro bruto of maximaal een bruto jaarsalaris, als dat meer is dan 77.000 euro. Het tarief in de 2e en 3e schijf van de loon- en inkomstenbelasting stijgt naar 40,8 procent (dit was 40, 4 procent in 2016). Er is naast een bijstandsuitkering meer vermogen toegestaan, zoals spaargeld. Bekijk hier hoeveel vermogen je in 2017 mag hebben. 50 jaar of ouder én werkloos? Dan kom je in aanmerking voor een IOAW-uikering.

 

Heffingskortingen

De heffingskortingen zijn ook aangepast. Het bedrag van algemene heffingskorting gaat omhoog bij een inkomen van 19.982 euro of lager, maar bij een inkomen daarboven wordt dit juist steeds minder. In 2017 kan iedereen ouder dan 63 jaar in aanmerking komen voor een werkbonus, in 2016 was dit vanaf 62 jaar. De maximale arbeidskorting wordt vastgesteld op 3.223 euro. Vanaf een inkomen van 32.444 euro wordt de arbeidskorting steeds lager. De inkomensafhankelijke combinatiekorting komt op maximaal 2.778 euro, dat was 2.769 euro.


Reactie schrijven

Commentaren: 0